Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Utrustning

Orientering är en förhållandevis billig idrott, men det finns en viss basutrustning som krävs om man fastnat i sporten.             

Kompass.

Behövs på vit nivå bara för att passa kartan. Här räcker det med en enklare variant  av tumkompass. Pris ca 100 kr? Från gul nivå och uppåt kan man behöva skaffa sig  en lite mer avancerad variant av tumkompass. Pris ca 500 kr. Finns att köpa på välsorterade sportaffärer eller ute på tävlingarna.                   

Sportidentpinne.

Under orienteringsskolan får deltagarna låna en sportidentpinne av klubben på både träningar och tävlingar. Sedan får man skaffa en egen pinne. Kolla med er ledare var man kan köpa en sådan. Kostnad ca 300 kr

Definitionshållare.

En liten plastficka som sätts på armen med kontrolldefinitionen i. Inte alls nödvändigt, men  underlättar på tävling så att man slipper vika upp kartan när man ska kolla kodsiffran. Kostnad ca 50 kr. 

Kläder.

Kläder som är bra att springa i och som inte blir för tunga om det regnar eller för varma om det är soligt. Observera att kläderna MÅSTE vara heltäckande på benen. Det är inte tillåtet att springa i kortbyxor, varken som barn eller vuxen skugga. Detta pga av smittorisker (typ gulsot).

Praktiskta kläder är så kallade nylonbyxor som är tunna, lätta och tåliga mot närkontakt med skogen eller vanliga löpartights (långbyxor). Nylonbyxor hittar du hos SM Sport som ofta har försäljning ute på tävlingarna. Kostnad ca 200-300 kr.

Lerum SOK har sin egen orienteringsblus i funktionsmaterial. Denna finns från stl 130 och uppåt och beställs av Nina Djerf. Se mer info på hemsidan. Det går givetvis bra att springa i en vanlig T-shirt eller valfri funktionströja. Vi har även en träningsdräkt i vindtätt material som kan användas som överdrag och till träning. Även denna beställs av Nina.

Skor.

För ungdomar som springer gröna och vita banor fungerar det bra med vanliga löparskor. Man springer då mest på stigar. På gul nivå och uppåt rekommenderas ett par riktiga orienteringsskor som tål att blötas ner  bättre och som har riktiga dobbar( spik eller gummi) för att man ska få bra fäste när man springer i skogen och på hala klippor. Nypris. ca  1000 kr, men kolla gärna med familjer med äldre ungdomar om de har några begagnade att sälja. 

 

Uppdaterad: 16 APR 2018 10:34 Skribent: Linda Gunnarsson
 Eventor

 

Vill du hyra klubbstugan?

Klicka här.

 

Dusch, bastu, kök, sängar,....

 
 Lerums SOK i Lilla Sportspegeln
 
Våra sponsorer

 

 
 
 
 
Ange alt-text här.

Postadress:
Lerums SOK - Orientering
C/o Kent Eriksson, Odenius väg 9
44339 Lerum

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info