Hoppa till sidans innehåll

O-ringen 2019

06 AUG 2019 08:22
21 216,så många gjorde någon start på sommarens orienteringsfest i Norrköping, där dryga 40 löpare sprang eller cyklade i Lerumsdressen. Emil Axelsson rapporterar.
  • Skapad: 06 AUG 2019 08:22

V.30, en vecka som startade så lovande för orienteringsaktivitet med dryga 20 grader, lite regn och mestadels moln. Det ultimata löparvädret begav sig dock hastigt norrut inför elitsprinten mitt i veckan och samtidigt kom gemenskaps- och badvädret, som inte nöjde sig med att bara göra det behagligt. När veckan var slut kunde vi konstatera en toppnotering på 32 grader Celsius. För alla, förutom de i vissa husvagnar och husbilar, innebar det flera förstörda sovmorgnar, då det i alla fall för de i det ”stora gröna tältet”s strax efter kl 7 på morgonen var olidligt att befinna sig inomhus. Campingen var tillbaka på samma fält som 1987.

Himmelstalundsfälten levererade en camping med fint gräs som underlag, även om vi tältare tyckte det lutade lite här och var. Att lämna orienteringskorna, eller något annat, ute under natten var en sämre idé under veckan då stället var totalt invaderat av tvestjärtar.

 På väg mot Yxbacken, etapp 3-5

Etapp 1, måndag
Både etapp 1 och 2 avgjordes utanför Finspång vid arena Grosvad. På både etapp ett och två var terrängen en blygsam start mot vad som väntade senare i veckan. Svag till måttlig kupering med bitvis berg i dagen. Blandad barrskog med mycket god framkomlighet och sikt. Även orienteringsteknisk var det en mjukstart då skogen var så öppen att man lätt såg större urskiljande partier att orientera på. Men även fanns det såklart mer detaljrika områden där det ser mer eller mindre likadant ut överallt.  

Klubben hade första startgrupp på etapp 1 och många gick därför ut bland de första, värmen höll sig på betryggande avstånd, likaså den klara himmeln. I en gråmulen värld med behaglig temperatur lyckades flera lerumare prestera bra trots den tidiga starten. Klubbens bästa placering stod Lina för, som snopet var 10 sekunder från en etappseger, på en andraplats. Men det var fler lerumare som lyckades denna morgon, klubben hade hela 8 löpare bland de topp 15.

Klubben hade även en start i MTB-O.

Etapp 2, tisdag
Etapp två var på samma arena, samma friidrottsbana och samma badhall gränsande till arenan. Det var samma sista och näst sista kontroll som gårdagen. Det innebar även samma byggda bro som tar musten helt ur benen precis innan sista kontrollen och upploppet som är i samma sträckning. En brant backe ner i en vänstersväng, samma sträcka till vänster om staketet kring konstgräsplanen,  en skarp nittiograderssväng innan man är inne i samma klassiska hästsko, en hundraåttio-graderssväng och det är dags att välja samma fålla som första dagen.

Något som inte var samma som dagen innan var stämningen, man kände det kring flaggan, flera var inte helt nöjda med gårdagen och hade lust med revansch idag. Duggregnet i luften och den kyliga känslan. Jag minns själv hur jag satt där på arenan, tänkte på gårdagen. Jag mindes känslan jag haft i skogen, inget jag gjorde i skogen tydde på ett uselt lopp. Lite småbommar hit och dit, ”flowet” fanns inte där, jag kände inte då men jag vet nu. Ett ok lopp räcker inte. Det var dags för att lerums löpare fick till det.

Den tjugotredje juli hände det, klubben fick en seger, Andreas Näsman visade oss hur man gör i medelsvår 4,0, några säger att den kan räknas som klass, andra motsatsen. Hur som fick vi anledning att fira. Klubben fick många bra resultat och klubbens ungdomar började också prestera. Maja Axelsson fick till det, endast 56 futtiga sekunder ifrån seger. Men tajt klass är D14 och en sjundeplats blev det. En sjundeplats blev det även för William Sturesson i H16, endast 2.36 efter segraren. Hittills två stabila lopp av Sturesson. Själv lyckades jag betydligt bättre och blev trettonde i H18E. Jakob Gunnarsson i H18 fick även denna dag till ett bra lopp som slutade i en artondeplats, precis under 5 minuter efter. Elin Axelsson slutade på en tjugonde plats och Lovisa Moqvist på en tjugoandra.

Men i ungdomsklasserna är det inte alltid placeringen som visar styrkan i prestationen. Oskar Larsson i H16 kort sprang årets första tävling(?) och var endast 22.39 efter, Viktor Samor deltog i U1 och var bara 2.21 efter. Elsa Moqvist var inte mer än 10.44 efter i D13. Syskonen Ebba och Viggo Näsman var bara 15 minuter efter i D15 respektive H11. Melker Samor gjorde en utmärkt insats i H10, en halvtimme efter.

Men jag sitter ju bara här och rabblar resultat egentligen, alla som deltog, deltog ju trots allt. Alla som sprang, eller cyklade eller gick gjorde det utifrån sin egen förmåga, det är inte alltid man lyckas, Lisa Gunnarsson råkade stämpla fel i D13. Men det är inte den vi kommer minnas. Idag minns vi en seger, inte bara bokstavligt men totalt.

Etapp 2,5
Det är vilodag, eller aktivitetsdag som nu funktionärerna vill kalla det. En dag där familjen gör något, eller motsatsen. Att bara ligga där och vänta på nästa etapp går också. Hur som helst var det inte vila som stod på schemat för alla. Elitklassernas schema innebar stadssprint, så för min del var det det som gällde.

Alla steg upp tidigt idag, hela campingen tycktes vakna innan 8. Solen gjorde det omöjligt att sova och jag visste redan då att det skulle bli en hemsk dag för oss som skulle springa. Men för alla andra skulle den komma att bli perfekt. En härlig dag, kanske lite bad, för att sedan dra sig mot Norrköping och sprintområdet. Jag är den enda från klubben som sprang Elit i år. Jag var därmed den enda som kunde bli hejad på. Och om jag blev, jag tror jag hörde röster som hejade hela banan runt. Det var nog därför jag vaknade med extra mycket mjölksyra i benen nästa dag. Det var inget resultat att snacka om, en 52:a plats 2 minuter efter.

Etapp 3, torsdag
Det var dags för etapp tre för alla förutom mig. Jag vaknade i tältet 07.12 oavsett. Känslan var tom, jag kände att jag skulle missa något, inte bara att springa. Jag kan inte berätta mycket om dagens arena och känsla. Annat än att det på campingen var olidligt varmt. Terrängen på den nya arenan. Arena Yxbacken, om den liknade etapp 4 var mycket mer krävande än vad de två tidigare var. Terrängen innehöll lite mer finskurna områden för de längre banorna, huvudsakligen god sikt i skogen och en del kluriga sluttningskontroller. De som tävlade fick även klättra minst 100 höjdmeter till start och störta utför Pernilla Wibergs hemma-slalombacke ned till sista kontrollen.

Denna dag fick klubben en etappseger på ungdomssidan. William Sturesson gjorde ett makalöst lopp där han tog ledningen när han kom i mål. Men inte bara det, ingen annan kom efter och tog ifrån honom förstaplatsen. Han vann med 42 sekunder. Andra superresultat var Linas tredjeplats, Maja och Kents sjätteplatser. Klara kom sjua, Carina åtta och Andreas nia.

På kvällen var det seger-klubbfika utanför det el-lösa gänget på camping P. Sturessons serverade kladdkaka med grädde och jordgubbar. En härlig inramning på dagen med kvällssol och klubbgemenskap. Alla enade om att denna företeelse borde upprepas. Diskussion om dagens karta och banor förekom såväl som diskussioner om kommande dags etapp.

William tar emot pris för etappsegern

Etapp 4, fredag
På fjärde etappen var det dags för en medeldistans i skogarna runtom Kolmårdens klubbstuga. Samma arena vid Yxbackens botten. Extremt kluriga höjdpartier med brantlabyrinter, mycket mikrovägval kunde göra skillnad i havet av branter. Mjukare höjdpartier med högfartsorientering fanns även närmre arenan. Där gällde gles tallskog och mycket stigar innan en brant avslutning ned mot mål. Allt detta väntade oss ute i skogen i den stekheta värmen.

I Lerum fick vi utmärkta resultat även denna dag. William var nära på att slå till igen, endast 38 sekunder efter. 4 riktigt stabila lopp räcker långt under O-ringen och han låg nu 2:a inför sista etappen. Håkan Samor drämde in en andraplats en minut efter och Klara fortsatte prestera i D21, 3:a och 1.59 efter segraren. På en fjärdeplats kom Lovisa i D18, en sjundeplats för Elin och Lina. Tre åttor hade klubben, Pär, Jonas och Emil. En utmärkt dag för Lerums löpare med andra ord. En medeldistans verkar vara det vi skulle ha.

Etapp 5, lördag
Man blev lite dagvill denna vecka, där tävlingarna startade på en måndag och slutade på en lördag. Inte som det brukar. Det är jaktstart för de allra flesta klasser och det är en speciell känsla för alla som deltar i det. Att få jaga och känna sig jagad är en känsla i sig och sätter lite extra press på nerverna. Alla stiger upp tidigt en dag som denna då bl.a. många av ungdomsklasserna startar tidigt.

Med skiftande kupering, allt från sprickdalar med branter till öppen hällmark. ”Böljande kullar med god sikt mellan stora bastanta furor och detaljrika flackare partier, men med endast ett mindre antal stigar och vägar.” Så löd terrängbeskrivningen. De sade sig även ha sparat det bästa till sist, och mycket riktigt terrängen var närmast magisk tyckte jag. Hörde dock en del andra som inte höll med… Alla dessa branter gjorde vägvalen längre, de öppna blåbärsriskullarna med mycket detaljer gav lägre fart och hällmarkerna gav hög fart. Inte bara det bidrog till att det var den mest lyckade etappen enligt mig, det var den tuffaste och mest fysiskt krävande etappen som jag lärt mig att tycka om och att älska smärtan. Varmt var det också och man längtade efter vatten hela tiden, strupen torkade ut snabbt och utan vätskan hade krafterna dött ännu snabbare.

Det var flera Lerumslöpare som fick ny nummerlapp till jaktstarten, som de 15 främsta får, och de flesta lyckades hålla ihop det även på jaktstarten och vi hade många fina totalresultat. Resultat kommer nedan. Själv var det en berg-och-dalbana i skogen. Jag gick ut som artonde kille och såg under loppet många löpare som både startat före och efter mig. Med egen orientering på slutet lyckades jag få en lucka till flera av dem och kunde springa in på trettonde plats totalt i H18E.

Sista klubbfikan

Klubben hade en avslutande klubbkväll för de som inte åkt hemåt, där vi sörjde över veckans slut och mindes hur mycket den gett. Två segrar, ett antal andraplatser och tredjeplatser. Det finns mycket att lära av veckan och jag hoppas vi ses igen nästa år för en ännu bättre vecka.

Skribent: Emil Axelsson

PS. Tillsammans gör vi nästa O-ringen bättre. Bara kom ihåg; ”en dag utan träning är en dag utan mening”. DS.

 

Totalresultat

 H18 Elit: 1) Viktor Svensk, Stora Tuna OK, 2.54.48, 13) Emil Axelsson, Lerums SOK, +32.17.

D21: 1) Simone Niggli, OL Norska, 3.55.01, 4) Klara Djerf, Lerums SOK, +27.50, 29) Emma Djerf, Lerums SOK, +1.06.21.

D21 Kort-2: 1) Outi Hytönen, Kangasala SK, 2.38.55, 85) Emma Silvergrund, Lerums SOK, +2.01.12.

D18: 1) Lotta Weyhenmeyer, IF Thor, 3.26.41, 28) Lovisa Moqvist, Lerums SOK, +44.41.

H18: 1) Niilo Syrjälä, Lounais-Hämeen Rasti, 3.25.30, 8) Jakob Gunnarsson, Lerums SOK, +19.42.

H16: 1) Mark Tutynin, Russmolensk, 2.48.54, 4) William Sturesson, Lerums SOK, +1.11.

H16 Kort: 1) Siro Giannini, OLG Stäfa, 3.02.24, 10) Oskar Larsson, Lerums SOK, +40.16.

D15: 1) Ida Bengtsson, OK Alehof, 2.50.46, 1) Klara Borg, Södertälje-Nykvarn OF, 2.50.46, 70) Ebba Näsman, Lerums SOK, +1.05.19.

D14: 1) Synne Sandven, Notodden OL, 2.25.05, 18) Maja Axelsson, Lerums SOK, +23.06.

D13: 1) Lovisa Borg, Södertälje-Nykvarn OF, 2.31.35, 41) Elsa Moqvist, Lerums SOK, +46.56.

H11: 1) Hjalmar Ingelsbo, OK Tranan, 1.40.10, 81) Viggo Näsman, Lerums SOK, +1.41.14.

H10: 1) Linus Lindén, Växjö OK, 1.23.13, 123) Melker Samor, Lerums SOK, +1.15.33.

D35 Kort: 1) Alexandra Vejedal, Kamrat Och IF KIF, 2.26.50, 3) Lina Samor, Lerums SOK, +5.48.

D45: 1) Gunilla Svärd, IF Thor, 2.50.46, 99) Karolina Melkstam, Lerums SOK, +2.21.58.

H45-1: 1) Staffan Eriksson, Stora Tuna OK, 3.13.34, 21) Sören Sturesson, Lerums SOK, +39.38.

D45 Kort-2: 1) Louise Göthfors, Göteborg-Majorna OK, 2.18.59, 71) Linda Danielsson, Lerums SOK, +2.07.02, 85) Marie-Louise Larsson, Lerums SOK, +2.59.26.

H45 Kort-1: 1) Håkan Eriksson, Malungs OK Skogsmårdarna, 2.26.15, 15) Jonas Axelsson, Lerums SOK, +24.55.

D50: 1) Cecilia Bratt, OK Orion, 2.38.58, 82) Nina Djerf, Lerums SOK, +1.39.32.

H50-2: 1) Gjermund Urset, IL BUL-Tromsø, 3.03.10, 82) Henrik Melkstam, Lerums SOK, +2.16.46.

H50 Kort-1: 1) Mats Lilja, OK Älgen, 2.39.57, 17) Pär Moqvist, Lerums SOK, +30.50.

H55: 1) Mats Hellstadius, Södertälje-Nykvarn OF, 2.50.03, 111) Patrick Djerf, Lerums SOK, +2.50.03.

H65 Kort: 1) Kent Törnqvist, Karlskrona SOK, 2.32.05, 6) Kent Eriksson, Lerums SOK, +21.00.

H40 Motion: 1) Martin Stegmark, Halmstad Garnisons IF, 4.15.46, 5) Håkan Samor, Lerums SOK, +28.36.

H45 Motion: 1) Gary Larsson, OK Skogshjortarna, 3.06.26, 11) Johan Karlsson, Lerums SOK, +1.00.25, 48) Martin Larsson, Lerums SOK, +2.44.09.

U1: 1) Noel Hedman, Snättringe SK, 1.08.21, 37) Viktor Samor, Lerums SOK, +25.05, 101) Elin Karlsson, Lerums SOK, +46.08.

Medelsvår 4,0: 1) Kristian Eriksson, Markbygdens OK, 3.16.07, 6) Andreas Näsman, Lerums SOK, +18.37.

Lätt 5,0: 1) Dina Reitan, Freidig, 3.51.07, 36) Helen Karlsson, Lerums SOK, +2.38.15.

3-dagars-Medelsvår 3,3: 1) Nils Swartz, OK Orion, 1.21.29, 67) Hans Alvebratt, Lerums SOK, +2.10.49.

Skribent: Jonas Axelsson
Epost: Adressen Gömd
 Eventor

 

Vill du hyra klubbstugan?

Klicka här.

 

Dusch, bastu, kök, sängar,....

 
 Lerums SOK i Lilla Sportspegeln
 
Våra sponsorer
 

 

 

 
 
 
Stöd LSOK, byt till Lerum Energi
 
 
Ange alt-text här.
 

Postadress:
Lerums SOK - Orientering
C/o Malin Alfredsson, Ryd Västergårdsvägen 95
44351 Lerum

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: lsok.kassor@outlook....

Se all info