Utrustning

Orientering är en förhållandevis billig idrott, men det finns en viss basutrustning som krävs om man fastnat i sporten.

Kompass

behövs på vit nivå bara för att passa kartan. Här räcker det med en enklare variant av tumkompass. Från gul nivå och uppåt kan man behöva skaffa sig en lite mer avancerad variant av tumkompass. Fråga gärna någon av tränarna för köpråd. Kostnad ca 600 kr.

Sportidentpinne

Under orienteringsskolan får deltagarna låna en sportidentpinne av klubben på både träningar och tävlingar. Sedan får man skaffa en egen pinne. Kolla med er ledare var man kan köpa en sådan. Kostnad ca 400 kr

Definitionshållare

En liten plastficka som sätts på armen med kontrolldefinitionen i. Inte alls nödvändigt, men underlättar på tävling så att man slipper vika upp kartan när man ska kolla kodsiffran. Kostnad ca 100 kr.

Kläder

Kläder som är bra att springa i och som inte blir för tunga om det regnar eller för varma om det är soligt. Observera att kläderna MÅSTE vara heltäckande på benen. Det är inte tillåtet att springa i kortbyxor, varken som barn eller vuxen skugga. detta pga av smittorisker (typ gulsot). Praktiskta kläder är så kallade nylonbyxor som är tunna, lätta och tåliga mot närkontakt med skogen eller vanliga löpartights (långbyxor).  Nylonbyxor hittar du hos SM Sport som ofta har försäljning ute på tävlingarna. Kostnad ca 300-400 kr.

Lerum SOK har sin egen tävlingströja i funktionsmaterial. Denna finns från stl 130 och uppåt. Se mer info på hemsidan under "kläder". Det går givetvis bra att springa i en vanlig T-shirt.

Vi har även en överdragsdräkt i vindtätt material som kan användas som överdrag och till träning. Även denna beställs i vår webbshop.

Webbshop

Skor

För ungdomar som springer gröna och vita banor fungerar det bra med vanliga löparskor. Man springer då mest på stigar. På gul nivå och uppåt rekommenderas ett par riktiga orienterings skor som tål att blötas ner  bättre och som har riktiga dobbar (spik eller gummi) för att man ska få bra fäste när man springer i skogen och på hala klippor. Kostnad ca 1200 kr.