Rolf Hansson 1936-2023

  • 12 nov 2023

image: Rolf Hansson 1936-2023

Den 22 juni avled vår mångårige medlem Rolf Hansson i en ålder av 87 år. Rolf var en duktig orienterare och kartritare med många egna stora framgångar. De flesta äldre LSOK:are minns kanske Rolf som en mycket engagerad klubbledare, som med stor entusiasm ordnade träningar och läger för hela klubben under 70- och 80-talen, liksom en självklar funktionär vid våra arrangemang. Även om han inte syntes lika frekvent på senare tid, fanns han med i bakgrunden och hjälpte till med kontrollutsättning och vätskekontroller intill ganska nyligen.

Rolfs historia som orienterare är dock betydligt längre. Han växte upp i Munkedal och började orientera redan i slutet av 1940-talet, som 12-åring. Därmed tillhörde han pionjärerna när orienteringen efterhand växte till en bred folksport i Sverige. Han hade talang för både löpning och kartläsning och vann tidigt Skolungdomens Riksmästerskap. I samband med flytt till Göteborg och lärarstudier vid universitetet gick Rolf med i Göteborgs OK (numera en del av Göteborg-Majorna OK), och i denna klubb fick Rolf sina största framgångar som senior under 1960-talet. 1966 blev han 4:a på dag-SM i Karlskoga i konkurrens med den tidens storheter Bertil Norman, Anders Morelius m.fl.

Rolf började också med kartritning och ritade helt eller delvis flera av de första moderna orienteringskartorna över Skatås, Änggårdsbergen, och norr om Aspen. Under tidigt 70-tal ritade han kartor sommartid i sin hembygd, bl.a. vid Fjälla (Lysekil) och Skottfjället. Ritandet fortsatte efter flytten till Lerum 1970 och Rolf ligger bakom både Rydsberg-Almekärrskartan och Gråbo-Ljungslätt.

Under 1970- och 1980-talet blev det Rolf som satte fart på den unga föreningen LSOK, genom att ordna intervall- och långdistansträningar, läger och tävlingsresor. Alltid med lika oegennyttig och välkomnande attityd till alla som ville vara med, ung som gammal. Många föräldrar började orientera under denna tid, och klubben växte stort och började höra tala om sig i större sammanhang. Ett exempel är 3:e platsen i Ungdomens 10-mila 1982, där många av Rolfs ungdomar deltog. Ledaruppgifterna hindrade inte Rolfs egen karriär, då han vann Fjällorienteringens veteranklass, ett 20-tal DM-guld samt blev 5:a på veteran-VM 1986.

Förutom i orientering så engagerade sig Rolf också i LSOK:s skidverksamhet, som blomstrade under de snörika vintrarna på 1980-talet. Rolf röjde och spårade skidspår och hjälpte till med vallning och utrustning. Fortfarande går det att hitta ett och annat av Rolfs skidspår, som under optimala förutsättningar tog åkaren på en 20 km runda över sjöar och mossar från Rydsberg till Härskogen via Öxsjön och tillbaka via Stamsjön.

På äldre år blev Rolf återigen lite av en ungdomsledare, då han sporrade våra tre döttrars intresse för idrott och träning, orientering och längdskidåkning. Jag minns Rolf som en anspråkslös och mycket varm person med en passion för att vidareförmedla idrottens glädje till ungdomar.

Pär Moqvist